Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (geldt in geval van niet-digitaal procederen) (Rv)


Derde Boek

Van rechtspleging van onderscheiden aard

Zevende titel

Enige bijzondere rechtsplegingen

Eerste afdeling

Afschrift, uittreksel en inzage van akten en andere bewijsmiddelen

Artikel 833 Vervallen

Artikel 834 Vervallen

Artikel 835 Vervallen

Artikel 836 Vervallen

Artikel 837 Vervallen

Artikel 838 1 De griffiers en andere bewaarders van openbare registers moeten daarvan, zonder rechterlijk bevel, tegen betaling van de hun toekomende rechten, afschrift of uittreksel verstrekken aan eenieder die daarom vraagt, op straffe van vergoeding van kosten, schaden en renten.
2 Het eerste lid geldt niet, voor zover artikel 29 van toepassing is.

Artikel 839 Vervallen

Artikel 840 Vervallen

Artikel 841 Vervallen

Artikel 842 Vervallen

Artikel 843 Vervallen

Artikel 843a 1 Hij die daarbij rechtmatig belang heeft, kan op zijn kosten inzage, afschrift of uittreksel vorderen van bepaalde bescheiden aangaande een rechtsbetrekking waarin hij of zijn rechtsvoorgangers partij zijn, van degene die deze bescheiden te zijner beschikking of onder zijn berusting heeft. Onder bescheiden worden mede verstaan: op een gegevensdrager aangebrachte gegevens.
2 De rechter bepaalt zo nodig de wijze waarop inzage, afschrift of uittreksel zal worden verschaft.
3 Hij die uit hoofde van zijn ambt, beroep of betrekking tot geheimhouding verplicht is, is niet gehouden aan deze vordering te voldoen, indien de bescheiden uitsluitend uit dien hoofde te zijner beschikking staan of onder zijn berusting zijn.
4 Degene die de bescheiden te zijner beschikking of onder zijn berusting heeft, is niet gehouden aan deze vordering te voldoen, indien daarvoor gewichtige redenen zijn, alsmede indien redelijkerwijs aangenomen kan worden dat een behoorlijke rechtsbedeling ook zonder verschaffing van de gevraagde gegevens is gewaarborgd.

Artikel 843b 1 Hij die een bewijsmiddel heeft verloren, kan van degene die de beschikking heeft over bescheiden die tot bewijs kunnen dienen van enig feit waarop het verloren bewijsmiddel betrekking had, of die zodanige bescheiden onder zijn berusting heeft, vorderen daarvan te zijnen behoeve op zijn kosten, voor zover nodig, inzage, afschrift, of uittreksel te verschaffen. Onder bescheiden worden mede verstaan: op een gegevensdrager aangebrachte gegevens.
2 De rechter bepaalt zonodig de wijze waarop inzage, afschrift of uittreksel zal worden verschaft.
3 Hij die uit hoofde van zijn ambt, beroep of betrekking tot geheimhouding verplicht is, is niet gehouden aan deze vordering te voldoen, indien de bescheiden uitsluitend uit dien hoofde te zijner beschikking staan of onder zijn berusting zijn.

Afdeling 1A

Toegang tot bescheiden in zaken betreffende schending van mededingingsrecht

Artikel 844 1 Deze afdeling is van toepassing op zaken waarin inzage, afschrift of uittreksel van bescheiden als bedoeld in artikel 843a wordt gevorderd wegens een inbreuk op het mededingingsrecht als bedoeld in artikel 193k, onderdeel a, van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.
2 Voor de toepassing van deze afdeling wordt onder een mededingingsautoriteit verstaan een mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 193k, onderdeel c, van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.

Artikel 845 In afwijking van het in artikel 843a, vierde lid, bepaalde is degene die bescheiden omtrent een vordering tot schadevergoeding wegens een inbreuk op het mededingingsrecht te zijner beschikking of onder zijn berusting heeft, niet gehouden inzage, afschrift of uittreksel daarvan te verschaffen, indien daarvoor gewichtige redenen zijn.

Artikel 846 1 Geen inzage, afschrift of uittreksel wordt verschaft van de volgende, enkel uit het dossier van een mededingingsautoriteit afkomstige bescheiden:
a. clementieverklaringen, en
b. verklaringen met het oog op een schikking.
2 De in het eerste lid bedoelde bescheiden leveren geen bewijs op voor een vordering tot schadevergoeding wegens een inbreuk op het mededingingsrecht.

Artikel 847 1 Onverminderd het in artikel 843a bepaalde wordt omtrent een vordering tot schadevergoeding wegens een inbreuk op het mededingingsrecht pas inzage, afschrift of uittreksel verschaft van de volgende, enkel uit het dossier van een mededingingsautoriteit afkomstige bescheiden:
a. informatie die door een natuurlijke persoon of een rechtspersoon specifiek voor de procedure van de mededingingsautoriteit is opgesteld,
b. informatie die de mededingingsautoriteit in de loop van de procedure heeft opgesteld en aan partijen heeft gezonden, en
c. verklaringen met het oog op een schikking die zijn ingetrokken,
nadat de mededingingsautoriteit een besluit heeft genomen of de procedure anderszins heeft beƫindigd.
2 De in het eerste lid bedoelde bescheiden leveren geen bewijs op voor een vordering tot schadevergoeding wegens een inbreuk op het mededingingsrecht voordat de mededingingsautoriteit een besluit heeft genomen of de procedure anderszins heeft beƫindigd.

Artikel 848 Onverminderd het in de artikelen 846 en 847 bepaalde levert aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon verschafte inzage, afschrift of uittreksel van enkel uit het dossier van een mededingingsautoriteit afkomstige bescheiden slechts bewijs op voor een vordering tot schadevergoeding wegens een inbreuk op het mededingingsrecht voor die persoon of zijn rechtsopvolgers.

Artikel 849 Onverminderd het in artikel 843a en deze afdeling bepaalde verschaft een mededingingsautoriteit slechts inzage, afschrift of uittreksel van bescheiden omtrent een vordering tot schadevergoeding wegens een inbreuk op het mededingingsrecht, indien er geen andere partij is die de bescheiden redelijkerwijs kan verschaffen.

Artikel 850 De rechter neemt bij de beslissing over het verschaffen van inzage in, afschrift of uittreksel van bescheiden in een dossier van een mededingingsautoriteit omtrent een vordering tot schadevergoeding wegens een inbreuk op het mededingingsrecht steeds in overweging of de doeltreffendheid van de publieke handhaving van het mededingingsrecht dient te worden gewaarborgd.

Artikel 851 Vervallen

Artikel 852 Vervallen

Tweede afdeling

Van gerechtelijke bewaring

Artikel 853 Behalve in de andere in de wet vermelde gevallen kan een zaak in gerechtelijke bewaring worden gesteld op een in kort geding gegeven bevel van de voorzieningenrechter van de rechtbank.

Artikel 854 De rechter die de gerechtelijke bewaring van een bepaalde zaak beveelt, kan iedere daartoe geschikte persoon die bereid is deze benoeming te aanvaarden, als gerechtelijke bewaarder van die zaak aanwijzen. Hetzelfde geldt voor de deurwaarder die gebruik maakt van zijn bevoegdheid om een zaak in bewaring te stellen krachtens artikel 446 en die ter plaatse geen voor zodanige zaken aangewezen gerechtelijke bewaarder tegen een redelijk loon tot de bewaring bereid vindt.

Artikel 855 1 Degene die gerechtelijke bewaring verlangt van een roerende zaak die geen registergoed is, geeft bij de inbewaringgeving aan de bewaarder de wettelijke bepaling of het rechterlijk bevel op uit hoofde waarvan de bewaring zal geschieden. De bewaarder geeft hem een ontvangstbewijs waarop deze bepaling of dit bevel is vermeld.
2 Degene die de zaak in bewaring heeft gegeven, is verplicht hiervan zo spoedig mogelijk schriftelijk mededeling te doen aan degenen tegen wie de bewaring zich richt en daarbij op te geven op welke grond de inbewaringstelling geschiedt.

Artikel 856 1 De gerechtelijke bewaring van een zaak geschiedt op de voorwaarden die door de bewaarder gewoonlijk voor zaken van dezelfde soort worden overeengekomen, of, bij gebreke daarvan, volgens de regels die krachtens het Burgerlijk Wetboek op de overeenkomst van toepassing zijn, telkens tenzij de rechter die de gerechtelijke bewaring beveelt, anders bepaalt.
2 De inbewaringsteling kan aldus geschieden dat de bewaarder de zaak mag afgeven aan degene tegen wie de bewaring zich richt, mits deze tevoren aan zijn verplichtingen jegens de bewaargever heeft voldaan. Van een zodanig beding wordt melding gemaakt in de mededeling, bedoeld in artikel 855, tweede lid.
3 De rechter die de gerechtelijke bewaring heeft bevolen, of anders de voorzieningenrechter van de rechtbank, kan op verzoek van de bewaarder of een belanghebbende de voorwaarden vaststellen of wijzigen of een gerechtelijke bewaarder aanwijzen die de gerechtelijke bewaring van de oorspronkelijke zal overnemen. De indiening van het verzoekschrift kan ook door een deurwaarder geschieden, voor zover de bewaring haar grond vindt in een beslag.

Artikel 857 1 De kosten van de bewaring worden aan de bewaarder voldaan door degene die de zaak in bewaring heeft doen geven of het bevel tot bewaring heeft uitgelokt, onverminderd de rechten van hemzelf tegen degenen die jegens hem voor de kosten aansprakelijk zijn.
2 De bewaarder heeft voor al hetgeen hem ter zake van de bewaring toekomt een retentierecht op de in bewaring gestelde zaken, dat hij kan uitoefenen tegen ieder die recht op afgifte van die zaken mocht hebben.

Artikel 858 1 Wanneer de kosten van de bewaring niet op tijd aan de bewaarder worden voldaan, kan deze op een door de voorzieningenrechter van de rechtbank op zijn verzoek te bepalen wijze het in bewaring gestelde verkopen; de opbrengst treedt voor het in bewaring gestelde in de plaats en wordt, na aftrek van de kosten van bewaring en van de verkoop, ten behoeve van belanghebbenden in de consignatiekas gestort.
2 Ingeval de bewaring haar grond vindt in een beslag, wijst de voorzieningenrechter het verzoek niet toe dan nadat de beslagene is opgeroepen om te worden gehoord.
3 Tegen een toewijzende beschikking krachtens dit artikel is geen hogere voorziening toegelaten.
4 Van dit artikel kan niet bij de overeenkomst van bewaargeving worden afgeweken, tenzij de rechter krachtens artikel 856 anders bepaalt.

Artikel 859 Indien degene die de zaak in bewaring heeft doen geven, in verband daarmee ten aanzien van de zaak een verzekering heeft gesloten, kan hij de door hem betaalde premies en kosten op dezelfde voet als de kosten van de bewaring terugvorderen van degenen die jegens hem voor die kosten aansprakelijk zijn, tenzij het niet redelijk was om de verzekering te sluiten.

Artikel 860 1 Een gerechtelijke bewaring kan op vordering van elke belanghebbende in kort geding, al of niet tegen zekerheidstelling, worden opgeheven door de voorzieningenrechter die de bewaring heeft bevolen of in het rechtsgebied van wiens rechtbank de zaken zich bevinden. De voorzieningenrechter bepaalt desverlangd aan wie de bewaarder de zaak dient af te geven.
2 Opheffing van het beslag waarin de gerechtelijke bewaring haar grond vindt, heeft van rechtswege tevens opheffing van de bewaring tot gevolg. De bewaarder is verplicht tot afgifte van de zaak aan de beslagene.
3 Opheffing van de bewaring doet niet af aan de rechten van de bewaarder tot het tijdstip van de afgifte.

Artikel 861 1 In geval van een gerechtelijke bewaring die haar grond vindt in een beslag tot verhaal van een geldvordering, geeft de bewaarder het in bewaring gestelde op verzoek van de deurwaarder die met de executoriale verkoop is belast, tijdig aan deze af.
2 Is een zaak in bewaring gesteld in afwachting van de beslissing wie op afgifte daarvan recht heeft, dan geeft de bewaarder haar af aan degene aan wie zij krachtens een in kracht van gewijsde gegane of uitvoerbaar bij voorraad verklaarde beslissing toekomt.

Artikel 862 Vervallen

Artikel 863 Vervallen

Artikel 864 Vervallen

Artikel 865 Vervallen

Artikel 866 Vervallen

Artikel 867 Vervallen

Artikel 868 Vervallen

Artikel 869 Vervallen

Artikel 870 Vervallen

Artikel 871 Vervallen

Artikel 872 Vervallen

Artikel 873 Vervallen

Artikel 874 Vervallen

Artikel 875 Vervallen

Artikel 876 Vervallen

Artikel 877 Vervallen

Artikel 878 Vervallen

Artikel 879 Vervallen

Artikel 880 Vervallen

Artikel 881 Vervallen

Artikel 882 Vervallen

Artikel 883 Vervallen

Artikel 884 Vervallen

Artikel 885 Vervallen

Artikel 886 Vervallen

Artikel 887 Vervallen

Artikel 888 Vervallen

Artikel 889 Vervallen

Artikel 890 Vervallen

Artikel 891 Vervallen

Artikel 892 Vervallen

Artikel 893 Vervallen

Artikel 894 Vervallen

Artikel 895 Vervallen

Artikel 896 Vervallen

Artikel 897 Vervallen

Artikel 898 Vervallen

Artikel 899 Vervallen

Artikel 899a Vervallen

Artikel 899b Vervallen

Artikel 899c Vervallen

Artikel 899d Vervallen

Artikel 899e Vervallen

Artikel 899f Vervallen

Artikel 900 Vervallen

Artikel 901 Vervallen

Artikel 902 Vervallen

Artikel 902a Vervallen

Artikel 902b Vervallen

Artikel 903 Vervallen

Artikel 904 Vervallen

Artikel 905 Vervallen

Artikel 906 Vervallen

Artikel 907 Vervallen

Artikel 908 Vervallen

Artikel 908a Vervallen

Artikel 908b Vervallen

Artikel 909 Vervallen

Artikel 910 Vervallen

Artikel 911 Vervallen

Artikel 912 Vervallen

Artikel 912a Vervallen

Artikel 913 Vervallen

Artikel 914 Vervallen

Artikel 915 Vervallen

Artikel 916 Vervallen

Artikel 917 Vervallen

Artikel 918 Vervallen

Artikel 919 Vervallen

Artikel 919a Vervallen

Artikel 920 Vervallen

Artikel 921 Vervallen

Artikel 922 Vervallen

Artikel 923 Vervallen

Artikel 924 Vervallen

Artikel 925 Vervallen

Artikel 926 Vervallen

Artikel 927 Vervallen

Artikel 928 Vervallen

Artikel 929 Vervallen

Artikel 929a Vervallen

Artikel 930 Vervallen

Artikel 931 Vervallen

Artikel 932 Vervallen

Artikel 933 Vervallen

Artikel 934 Vervallen

Artikel 934a Vervallen

Artikel 934b Vervallen

Artikel 934c Vervallen

Artikel 935 Vervallen

Artikel 936 Vervallen

Artikel 937 Vervallen

Artikel 938 Vervallen

Artikel 939 Vervallen

Artikel 939a Vervallen

Artikel 940 Vervallen

Artikel 941 Vervallen

Artikel 942 Vervallen

Artikel 943 Vervallen

Artikel 944 Vervallen

Artikel 945 Vervallen

Artikel 946 Vervallen

Artikel 947 Vervallen

Artikel 948 Vervallen

Artikel 949 Vervallen

Artikel 950 Vervallen

Artikel 951 Vervallen

Artikel 952 Vervallen

Artikel 953 Vervallen

Artikel 954 Vervallen

Artikel 955 Vervallen

Artikel 955a Vervallen

Artikel 955b Vervallen

Artikel 955c Vervallen

Artikel 955d Vervallen

Artikel 955e Vervallen

Artikel 955f Vervallen

Artikel 955g Vervallen

Artikel 956 Vervallen

Artikel 956a Vervallen

Artikel 957 Vervallen

Artikel 957a Vervallen

Artikel 958 Vervallen

Artikel 959 Vervallen

Artikel 960 Vervallen

Artikel 961 Vervallen

Artikel 962 Vervallen

Artikel 963 Vervallen

Artikel 964 Vervallen

Artikel 964a Vervallen

Artikel 965 Vervallen

Artikel 966 Vervallen

Artikel 966a Vervallen

Artikel 967 Vervallen

Artikel 968 Vervallen

Artikel 968a Vervallen

Artikel 968b Vervallen

Artikel 968c Vervallen

Artikel 968d Vervallen

Artikel 969 Vervallen

Artikel 970 Vervallen

Artikel 971 Vervallen

Artikel 972 Vervallen

Artikel 973 Vervallen

Artikel 974 Vervallen

Artikel 975 Vervallen

Artikel 976 Vervallen

Artikel 976a Vervallen

Artikel 977 Vervallen

Artikel 978 Vervallen

Artikel 979 Vervallen

Artikel 980 Vervallen

Artikel 981 Vervallen

Artikel 982 Vervallen

Artikel 983 Vervallen

Artikel 984 Vervallen